WAAROM WORDT HET GEZIEN ALS EEN DREIGING VOOR TRADITIONELE KUNST?


EEN KORTE GESCHIEDENIS…

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 ervaarden de Verenigde Staten niet alleen een post-oorlog economische boom, maar ook de “Baby Boom”. Er werden tussen 1945 en 1957 bijna 76 miljoen baby’s geboren in Amerika.

Pop Art werd als eerste een begrip in Groot-Brittannië in 1955, maar de Amerikanen met hun “Baby Boomers” namen de ‘consumerist cause’ op zich met veel meer effect en overtuiging, en werden zo de pioniers van de beweging.


Pop Art komt van en wordt geïnspireerd door de mensen, plaatsen, dingen en evenementen die voorkomen in de populaire cultuur. Het kan hierdoor in verschillende vormen van media worden gevonden: verpakkingen, televisie, advertenties, stripboeken, etc.

Het doel van Pop Art is de traditie uit te dagen. Het probeerde de muren tussen hoge kunst en tijdloze cultuur te breken. Het gelooft in het concept dat er geen hiërarchie bestaat bij cultuur en dat kunst voorkomt uit elke bron.

Pop Art’s kleuren reflecteren niet de sensatie van de kunstenaar. In plaats daarvan refereren deze kleuren naar de populaire cultuur.

KARAKTERISTIEKEN VAN POP ART

De vooraanstaande kleuren die worden gebruikt bij Pop Art zijn geel, rood en blauw. De kleuren zijn erg fel.


Het geeft afbeeldingen van populaire cultuur weer en legt de nadruk op normale elementen uit elke cultuur, vaak door gebruik van ironie.


Het gebruiken van commerciële kunsttechnieken maakte het makkelijk voor pop kunstenaars om massaal te produceren.

Materiaal wordt soms visueel verwijderd uit de bekende context, geïsoleerd of gecombineerd met ongerelateerde materiaal.


EEN AANTAL INVLOEDRIJKE ONTWERPERS

Wes Wilson

Hij was een van de meest bekende ontwerpers van psychedelische posters. Hij staat bekend om het uitvinden en populair maken van een psychedelisch lettertype rond 1966 dat ervoor zorgde dat de letters leken te bewegen of smelten.

Roy Lichtenstein

Hij ontwierp een stijl die gebruik maakte van gedurfde kleuren, zwarte omlijningen en tonen met ben-day punten. Deze waren de methode om tonen te printen in stripboeken in de jaren ’50 en ’60.

Andy Warhol

Hij werd de meest bekende Amerikaanse pop kunstenaar toen hij gebruik maakte van zeefdruk om commerciële objecten te schilderen, zoals Campbell’s soepblikken en Coca-Cola flessen, en voor het vastleggen van grote beroemdheden zoals Marilyn Monroe.


WIST JE DAT DEZE AFBEELDINGEN POP ART UIT DE JAREN ’60 ZIJN?

Het vredesteken

Ontworpen in 1958 door Gerard Holtom, directe actiecomité tegen nucleaire oorlog. Het kwam in 1960 naar de Verenigde Staten.

Het ″V″ handsignaal

Gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog als een symbool voor overwinning. In de jaren ’60 en ’70 geadopteerd als het symbool voor overwinning, vrijheid en vrede.

Smiley face

Ontworpen in 1963 door Harvey Richard Ball om de spanningen bij een samensmelting te verzachten. In september 1970 wilden Murray en Bernard Spain een vredessymbool ontwerpen. De smiley speld werd geboren.


POP ART VS. TRADITIONELE KUNST


Pop Art critici, voornamelijk kunstautoriteiten uit de jaren ’60 en ’70, vonden dat Andy Warhol’s werken ″saai, onorigineel en commercieel″ waren. Hun grootste bezwaar komt van het tekort aan training van de pop kunstenaar. Dit doet echter niets af aan de populariteit van Pop Art.

Vandaag de dag is Pop Art overal te vinden, in alle vormen van massale media en zelfs in sociale media. Logo’s, banners, posters, grafische iconen, noem maar op. Pop Art wordt veel gebruikt, niet alleen doordat het massaal geproduceerd kan worden, zowel digitaal als in print, maar ook doordat het eenvoudig wordt ″geconsumeerd″ door het publiek.